Het DZV-effect

“Zelf thuis leven zonder vlees is echt niet zo moeilijk. Dat deden we al langer & gaan we na Dagen Zonder Vlees met nóg meer goesting blijven doen. Wanneer we ons eigen nest verlaten, is het een pak moeilijker om vleesloos te leven. In steden als Brussel, Antwerpen, Gent, … vind je best nog veel vegetarische opties. Bij restaurants in een landelijkere omgeving kregen we daarentegen geregeld de vraag of ze ons dan wel vis of kip mochten serveren. Heel vreemd dat mensen die dagelijks met onze voeding bezig zijn, soms nog steeds niet begrijpen wat Zonder Vlees betekent.”

Sam De Bruyn

Presentator bij Qmusic


“Het vleesvasten beviel me uitstekend en ik genoot met volle teugen van alle groenten, peulvruchten, granen en al het andere lekkers dat ik op mijn bord kreeg. Het besef dat samen met mij ook tienduizenden andere Vlamingen de vegetarische kaart trokken werkte extra stimulerend, en al bij al kostte het mij dan ook weinig moeite de zes en een halve week vol te maken.”

Veerle Maes

Hoofdredacteur Goed Gevoel


“Vanaf nu eet ik standaard minder regelmatig vlees, ecologisch bewust en verantwoord. Alle beetjes helpen.”

HANS

Deelnemer DZV 2016


“De conclusie na mijn vleesloos avontuur? Minstens twee à drie keer in de week vegetarisch koken in de week wordt mijn nieuwe streefdoel. En als er op restaurant moet gegaan worden, de veggie opties meer overwegen.”

Liesbeth

Deelneemster DZV 2015


“Voor de kinderen maak ik verse groentesaus met gehakt, voor mij is dat zonder vlees. Sinds DZV eet ik amper nog vlees. Puur uit ecologisch principe.”

Hilde De Baerdemaeker

Actrice


“Dagen Zonder Vlees is een nobel, oprecht en puur initatief dat stemt tot nadenken. Ik draag de campagne dan ook echt een warm hart toe. In Dagelijkse Kost presenteer ik wekelijks vegetarische gerechtjes, want ik vind ook absoluut dat we minder vlees moeten eten.”

JEROEN MEUS

Kok


“In de supermarkt krijg ik nu wekelijks leuke opmerkingen op mijn herbruikbare zakjes, die ik vooral voor niet-voorverpakte groenten en fruit gebruik. Ook heb ik bijna altijd een rugzak en een herbruikbare boodschappentas bij me, zodat ik alle aankopen zelf kan wegsteken.”

Sofie

Blogger


“Vroeger een serieuze vleeseetster, maar mis het nu totaal niet meer. Lekkere vleesvervangers ontdekt en quiches zonder vlees gemaakt. Een onverwachte ‘bekering’ in de aanmaak hier.”

Kelly

Deelnemer DZV 2016


“Tijdens Dagen Zonder Vlees wilden we nagaan of we volledig vegetarisch konden leven. Het bevalt ons zeer: we gaan creatiever om met onze maaltijden, eten gezonder en ontdekken originele recepten die meer dan smaken.”

Pieter

Deelnemer DZV 2015


“Sinds de actie hebben de mensen op een andere manier aandacht voor mijn eetgewoontes. Als ik vertel dat ik een tijdlang het vlees aan de kant laat staan, beseffen ze om welke redenen dat gebeurt.”

Jan Peumans

Voorzitter Vlaams Parlement


“Ik doe mee aan Dagen Zonder Vlees omdat ik het in de eerste plaats belangrijk vind voor het milieu, maar ook omdat ik sowieso zeer graag groenten eet en dit als een uitdaging zag om creatiever te koken.”

Pauline

Deelnemer DZV 2016


“Van thuis uit had ik altijd meegekregen dat het belangrijk is om mijn vlezekes op te eten, en mijn aankondiging dat ik 40 dagen geen vlees meer zou eten kon dan ook op veel verbaasde gezichten rekenen. Maar dankzij de vele receptjes die ik van vriendinnen meekreeg, hield ik flink 40 dagen vol. En omdat het me eigenlijk wel goed afging, besloot ik om ermee verder te gaan. Tijdens het jaar maak ik nog wel eens een uitzondering, maar tijdens de 40 dagen probeer ik dat toch echt zo weinig mogelijk te doen.”

Taïs

Blogger


“Waarom vegetarisch eten zo’n succes is bij de VRT? Veel werknemers zijn na Dagen Zonder Vlees blijven plakken. Zelfs de vleesleverancier heeft al opgemerkt dat er minder vlees wordt gegeten.”

Eddy Vandenangenbergh

Hoofd Catering VRT


“Veel nieuwe dingen leren kennen, veel lichter verteerbaar allemaal ook. De kinderen kloegen wel af en toe bij minder geslaagde ‘probeersels’, maar we blijven sowieso verderdoen en ipv 1 of 2 veggiedagen in de week zullen het nu 1 of 2 vlees/vis dagen worden.”

Anja

Deelnemer DZV 2016