VRAGEN OVER DE CAMPAGNE

EXTRA UITDAGINGEN?

DZV is en blijft: samen minder vlees en vis eten. Maar er zijn 4 extra uitdagingen voor wie een stapje verder wil gaan… Of voor de vegetariërs! Hiermee verkleint je ecologische voetafdruk nog meer! Ga zeker naar Nieuws en tips voor extra inspiratie. We geven ook heel wat tips en uitleg in het nieuwe DZV-boek. Ons vorig boek gemist? Dat vind je hier.

1) MINDER VOEDSELVERSPILLING = Elke dag dat je geen eten weggooit, mag je aanvinken in je kalender. Dat is niet enkel goed voor het milieu, maar vooral voor je portemonnee!

2) MEER SEIZOENSGROENTEN = Elke dag dat alle groenten die je eet seizoensgebonden zijn, mag je aanvinken. Je groenten zijn dan niet alleen op hun best (een tomaat in de zomer heeft veel meer smaak dan in de winter!), maar doorgaans ook veel goedkoper. Bij Recepten vind je een lijst van de DZV-seizoensgroenten.

3) MINDER WEGWERPVERPAKKINGEN = Elke dag dat je geen voedsel in wegwerpverpakking koopt, mag je aanvinken. Dit is helaas de moeilijkste uitdaging… Toch zien we meer en meer dat het ook afvallozer kan! Schermafbeelding 2016-01-12 om 22.37.20Glazen bokalen zijn heel handig als je zero waste wil leven, dus zien we ze niet als wegwerp. Spoel ze uit en je kan ze in principe eindeloos hergebruiken! Basic tips: gebruik herbruikbare zakken i.p.v. een plastic of papieren zakje, drink kraanwater (uit een hervulbare fles) i.p.v. plastic flesjes te kopen. En drink je graag koffie on the road? Gebruik dan een houdbare beker.

4) MEER PLANTAARDIG = Elke dag dat je geen dierlijke voeding eet, mag je aanvinken in je kalender. Plantaardige voeding eten wil zeggen dat je naast vlees en vis ook geen producten gebruikt die van dieren afkomstig zijn, zoals kaas, melk, boter, eieren. Er zijn tal van plantaardige alternatieven te ontdekken om gezond en eenvoudig te koken!

 

40 DAGEN?

Tussen Aswoensdag en Pasen liggen in feite 46 dagen. Toch spreekt men van de Veertigdagentijd omdat men de zes zondagen traditioneel niet meetelt. Maar iedereen kan meedoen zoals hij/zij wil, van 1 tot 46 dagen…

 

WAT IS HET EFFECT VAN ZO’N EENMALIGE ACTIE?

DZV is een bewustwordingscampagne die bij vele deelnemers een effect op langere termijn blijkt te hebben. Dat noemen we het ‘DZV-effect’! Deelnemers getuigen dat ze veel nieuwe culinaire ontdekkingen hebben gedaan, lekker en gevarieerd hebben gegeten, ze zich gezonder en lichter voelen, …  en dat ze ook op langere termijn bewuster zijn beginnen eten. Fantastisch, toch?

 
WAAROM TIJDENS DE VASTENPERIODE?
 
Hoewel deze actie samenvalt met de christelijke vastenperiode, staat DZV los van religie. Deze periode dient als een duidelijk kader. Elke andere tijdsspanne zou vager en dus vrijblijvender zijn. Het vasten is bovendien symbolisch in die zin dat het traditioneel een periode van bezinning en bewustwording is. En dat is natuurlijk de kern van het project: mensen bewust(er) maken van de impact van hun voedingskeuzes op het milieu. Uiteraard nodigen we iedereen van elke religie en atheïsten uit om mee te doen.
 
 
WAAROM DEELNEMEN ALS ONDERNEMING?
 

Door mee te doen aan Dagen Zonder Vlees kan je samen met je collega’s een ecologische bijdrage leveren en nieuwe duurzamere voedingsgewoontes ontdekken. In elke categorie kunnen groepen om de hoogste plaats strijden en het DZV-certificaat in de wacht slepen. 

Doe mee als onderneming en:

• teken in op een maatschappelijk relevante actie die leeft in de media en onder de bevolking. 

• maak duurzaamheid tastbaar binnen je bedrijf. De DZV-teller rekent voor je uit hoeveel je bedrijf bespaart op haar ecologische voetafdruk. 

• Verhoog de teamspirit door deze gezamenlijke uitdaging. 

• Win aan positieve visibiliteit. De sterkste groepen krijgen extra aandacht via onze populaire kanalen! Volg ons op Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram!

Meedoen als onderneming is heel eenvoudig. Bovendien kan elke werknemer zelf beslissen om wel of niet mee te doen. Vraag meer info via ondernemingen@dagenzondervlees.be.

vragen over de ecologische impact

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK? 

Klik hier voor een heldere uitleg over het begrip ‘ecologische voetafdruk’. In het kort: vlees en vis eten weegt zwaar op je ecologische voetafdruk omdat er niet enkel veel broeikasgassen worden uitgestoten maar ook door het hoge water- en landgebruik. 

Gemiddeld:

 • Belg:± 4,9 ha
 • Amerikaan: ± 9,2 ha
 • Afrikaan:± 1,4 ha
 • Hypothetisch eerlijke verdeling over hele wereld: ± 2 ha…

Een dag zonder vlees/vis verkleint je voetafdruk met 11m2: dat is één derde van je dagelijkse voedselvoetafdruk.

ONTBOSSING EN BIODIVERSITEIT 

Vleesconsumptie vereist elk jaar bos ter grootte van België. De wereldwijde vleesconsumptie vereist jaarlijks drie miljoen hectare bos. Dat blijkt uit cijfers van de FAO. Dat bos moet wijken voor de productie van veevoeder en voor graasland. Op die oppervlakte, even groot als België ofwel als zes miljoen voetbalvelden, staan zo’n anderhalf miljard bomen.

Onze vleesconsumptie draagt ook in sterke mate bij aan het verlies aan biodiversiteit. Wereldwijd worden oerbossen vernietigd voor voederproductie en de teelt van vee. In Zuid-Amerika is bvb. 70% van het regenwoud al geconverteerd in weiland. Bovendien zorgen de kuddes voor een vernietiging van de weidegrond. 20% van het weiland is aangetast door overbegrazing en erosie. Dit percentage is nog belangrijker voor droge zones waar een ontoereikend beheer van graslanden bijdraagt aan de steeds verder schrijdende verwoestijning.


WAAROM OOK MINDER VIS? 

Allemaal vis in plaats van vlees beginnen eten is natuurlijk niet de oplossing. Als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten kunnen de oceanen en zeeën over 40 jaar leeggevist zijn. Wederom is de boodschap niet dat we nooit meer vis mogen eten, maar dat we ook op dit vlak bewuster moeten consumeren. Sommige soorten zijn bijvoorbeeld meer belastend voor het milieu dan andere. Hier vind je een handige viswijzer om af te drukken en in je portefeuille te bewaren en je zo helpt de juiste keuzes te maken.

De CO2-uitstoot van de visindustrie (vooral vangst en transport) is ook veel hoger dan bij plantaardige producten.


HOE ZIT DAT MET DIE BROEIKASGASSEN?

DZV - AFB. vlees tabelC02-eq is de meeteenheid voor het opwarmend vermogen (‘global warming potential’) van broeikasgassen. Zo kan men verschillende broeikasgassen vergelijken. 

Zo heeft methaan (die de koe zelf in grote hoeveelheid uitstoot) een opwarmend vermogen van 25x sterker dan CO2. En lachgas (dat vrijkomt bij veeteelt en bemesting) is maar liefst 300x sterker dan CO2.

Wist je dat de dierteelt wereldwijd een groter aandeel in de opwarming van de aarde heeft dan de transportsector samen?

WATERGEBRUIK? 

 Er worden gigantische hoeveelheden water gebruikt in de veeteelt. Er is immers water nodig voor de gekweekte dieren zelf (een rund drinkt zo’n 70 tot 100 liter per dag!) én voor het telen van hun voer. Waterschaarste is dan ook een van de niet te verwaarlozen gevolgen van de vleesindustrie. Op watervoetafdruk.be kan je het waterverbruik van verschillende producten vergelijken:

Vleesproblematiek afb. 71kg rundvlees: 15.500 l
1kg kaas: 5.000 l
1kg varkenvlees: 4.800l
1kg kip: 3.900 l
1kg sojabonen: 1.800 l
1kg graan: 1.300 l
1kg maïs: 900 l
1kg appelen: 700 l
1kg aardappelen: 500 l
 

LANDGEBRUIK?

Ook landbouwgrond wordt in grote hoeveelheden opgeofferd om de intensieve veeteelt en bijbehorende voederindustrie draaiende te houden. De veeteelt gebruikt zo’n 30% van de totale landoppervlakte van onze aarde (vooral weiland). Daarnaast wordt zo’n 33% van de bewerkbare landbouwgrond gebruikt voor de productie van veevoer. Meer dan 60% van de totale productie van granen, maïs en gerst wordt gebruikt als veevoer.

 • voor 1 kg rundvlees: 8 kg voer (vooral soja!)
 • voor 1 kg varkensvlees: 5,1 kg voer
 • voor 1 kg kippenvlees: 3 kg voer
 

Vragen over inschrijvingen en de website

Ik word naar een activatiecode gevraagd. Waar vind ik die?

Na je inschrijving heb je een e-mail gekregen met een link om jouw inschrijving te bevestigen. Normaal gezien klik je daarop en activeer je bijgevolg je profiel. Het kan zijn dat je naar een actievatiecode gevraagd. Dit duidt erop dat je profiel reeds actief is. Ga dit even na door je aan te melden op de website. Mocht je profiel toch niet actief staan, stuur een e-mail naar info@dagenzondervlees.be en we lossen het voor je op.

P.S. Mocht je na inschrijving op de website geen e-mail in je inbox hebben ontvangen, ga na of de e-mail in je spam-folder is terechtgekomen. Indien dit niet het geval is, heb je waarschijnlijk een onvolledig of incorrect e-mailadres opgegeven bij je inschrijving. In dit geval stuur je best een e-mail naar info@dagenzondervlees.be.

 

Hoe vul ik mijn kalender in?

Nadat je bent ingeschreven, duid je in de kalender naar jouw keuze je besparing aan (indien je een bepaalde uitdaging niet aangaat, hoef je die kalender niet in te vullen):

 1. Meld je aan. Je kalender is nu zichtbaar.
 2. Je hebt geen vis of vlees gegeten: klik op die desbetreffende dag en de bol wordt groen. Klik op ‘kalender opslaan’.
 3. Je hebt enkel seizoensgroenten gegeten: klik eerst op de uitdaging. Je krijgt een andere kalender te zien. Dan klik je op de desbetreffende dag. Het bolletje kleurt geel. Klik op ‘kalender opslaan’.
 4. Je hebt geen etensresten weggegooid: klik eerst op de uitdaging. Je krijgt een andere kalender te zien. Dan klik je op de desbetreffende dag. Het bolletje kleurt blauw.Klik op ‘kalender opslaan’.
 5. Je hebt geen voeding in wegwerpverpakking gekocht: klik eerst op de uitdaging. Je krijgt een andere kalender te zien. Dan klik je op de desbetreffende dag. Het bolletje kleurt paars. Dit geldt ook voor drank. Klik op ‘kalender opslaan’.
 6. Je hebt volledig plantaardig gegeten: klik eerst op de uitdaging. Je krijgt een andere kalender te zien. Dan klik je op de desbetreffende dag. Het bolletje kleurt lichtgroen. Klik op ‘kalender opslaan’.

Je teller is nu up-to-date.

 

Moet ik mijn kalender elke dag invullen?

Nee, dit kan je ook nadien doen voor een aantal dagen in één keer.

 

Waarom kan ik mijn teller niet via Facebook delen?

Waarschijnlijk zijn je pop-ups uitgeschakeld. Ga naar de instellingen van je browser (Internet Explorer, Safari, …) en schakel daar je pop-ups in. Zo zou het moeten lukken. Is dit niet het geval? Meld je dan aan bij Facebook om vervolgens op onze website ‘Deel op Facebook’ aan te klikken. Zo verschijnt je teller op je tijdlijn.

Als ik een pagina van de DZV-site wil delen, zie ik nog oude info staan. Hoe los ik dit op?

Stel, je wilt je groepspagina via Facebook delen. Je kopieert de link, bijvoorbeeld https://dagenzondervlees.be/groepen/DZV-organisatoren, en kleeft die in je Facebook-status of -bericht. Maar je ziet dan naast het DZV-logo nog de data en info van de editie van vorig jaar… Best kun je dan op https://developers.facebook.com/tools/debug/sharing/batch/ deze volledige link ingeven. Zo wordt de ‘caching’ van Facebook op die pagina verwijderd. Als je dan nogmaals probeert te delen zou het probleem moeten opgelost zijn.

Hoe pas ik mijn persoonlijke gegevens aan?

Nadat je bent ingeschreven, volg je deze stappen:

 1. Meld je aan.
 2. Klik op ‘mijn profiel’.
  a/ Ga naar ‘mijn gegevens’ om je profiel op privé/openbaar te zetten.
  b/ Ga naar ‘mijn login’ om je e-mailadres of wachtwoord te veranderen.
  c/ Ga naar ‘mijn profielfoto’ om je profielfoto toe te voegen of aan te passen.

 

Hoe word ik lid van een groep?

Nadat je jezelf hebt ingeschreven, volg je deze stappen:

 1. Meld je aan.
 2. Ga naar ‘Groepen’.
 3. Hier vind je een overzicht van alle groepen die reeds bestaan, onderverdeeld in de verschillende categorieën.
 4. Zoek een groep op naam via het venster ‘zoek groepen’ of bekijk per categorie welke groepen er allemaal zijn.
 5. Als je de groep waarin je wilt deelnemen opent, vind je rechts een knop ‘word lid’. Klik daarop.

 

Hoe maak ik een groep aan?

Het is belangrijk dat je zelf al ingeschreven bent, en dan:

 1. Meld je aan.
 2. Ga naar ‘Groepen’.
 3. Klik ‘Groep maken’ en vul je groepsgegevens in.
 4. Klik ‘Uitnodigen’ om anderen uit te nodigen om deze groep te versterken.

 

Hoe nodig ik anderen uit om deel te nemen in mijn groep?

 1. Meld je aan.
 2. Ga naar de groep waarvoor je mensen wil uitnodigen.
 3. Rechts vind je een knop ‘uitnodigen’.
 4. Er opent automatisch een e-mail die je kan versturen.

 

Hoe pas ik de gegevens van een groep aan?

 1. Enkel de beheerder kan dit. Nog geen beheerder voor jouw groep? Stuur een mailtje naar info@dagenzondervlees.be.
 2. Meld je aan.
 3. Ga naar de groep.
 4. Klik op ‘aanpassen’:
  a/ Ga naar ‘gegevens’ om van categorie te veranderen.
  b/ Ga naar ‘profielfoto’ om een nieuwe profielfoto toe te voegen.

 

Kan ik verschillende deelnemers in één account (profiel) onderbrengen?

Nee, elk account is strikt persoonlijk. Elke deelnemer dient dan ook een eigen account aan te maken om zijn kalender in te vullen.

 

Hoe schrijf ik me uit?

 1. Meld je aan.
 2. Klik in je profiel op ‘Mijn Profiel’.
 3. Ga naar ‘Mijn login’.
 4. Klik op ‘Verwijder account’.

Als je profiel op ‘openbaar’ stond kan het tot enkele maanden duren voor zoekmachines zoals Google je profiel niet meer tonen in hun resultaten. Daar hebben wij geen invloed op. Wil je graag blijven deelnemen aan DZV, maar wil je niet dat je profiel zichtbaar is op onze website en in zoekresultaten op internet? Kies dan onder je profiel voor de optie ‘privé’. Let op: als je lid bent van een groep, zal je je in de groepslijst zien, maar dit is alleen voor jou zichtbaar.

Vragen over pers, promotie en verspreiding

Ik ben journalist. Waar vind ik de persberichten?

Stuur een mail naar pers@dagenzondervlees.be. We bezorgen je heel snel de link naar onze pressroom en meer info. Ook als je wil opgenomen worden in onze perslijst, kan je ons op dat adres bereiken.

Waar vind ik het logo van DZV en digitaal promotiemateriaal?

HIER vind je wat je nodig hebt.

Ik ben leerkracht. Wat kan ik doen rond DZV in mijn lessen?

Er is een uitgebreid lessenpakket beschikbaar met uitwerking van eindtermen voor verschillende vakken. Voor zowel de lagere als secundaire school. Vraag het lessenpakket aan via scholen@dagenzondervlees.be.

Wat kan ik zelf doen om DZV te promoten?

 • Volg ons op Facebook, LinkedInTwitter en Instagram. Hoe mee volgers, hoe meer vreugd! Deel er tips, recepten, foto’s van jezelf of je groep. Zo inspireer je anderen om ook mee te doen. Onze hashtags: #dagenzondervlees en #dzv
 • Je kan je directe omgeving op de hoogte te brengen door je persoonlijke teller te delen op je Facebookpagina of website. Die teller vind je links onderaan naast je persoonlijke kalender.
 • Je kan ook de teller van de groepen waar je lid van bent delen. Je kan vrienden, kennissen en collega’s uitnodigen om mee te doen. Schrijf eerst jezelf in en maak daarna een groep aan voor je organisatie, familie, bedrijf, vereniging, … Er zijn 40 CATEGORIËN. Meedoen in groep is leuker, omdat je elkaar kan stimuleren, recepten uitwisselen, …

Wat kan ik doen om DZV te verspreiden in mijn organisatie/onderneming/school/…?

 • Maak een groep aan en nodig je gewenste groepsleden uit. Zorg ervoor dat je eerst zelf bent ingeschreven.
 • Gebruik ons logo en onze digitale poster (HIER downloaden). Uit ecologische overwegingen laten wij zelf geen affiches drukken maar je kan hem zelf digitaal of geprint verspreiden. Eventueel kan je hem aanpassen door er een eigen logo op te zetten.
 • Zet je groepsteller in de kijker! Die staat links op je groepspagina. Klik op ‘deel op Facebook’ of ‘deel op uw website’. Zo kan je aan iedereen laten zien hoe veel jullie groep al samen bespaarde op haar ecologische voetafdruk.
 • Als je persberichten wil delen op je website, mail pers@dagenzondervlees.be. Dan sturen we je een link naar onze pressroom.
 • Voor alle andere vragen in verband met verspreiding mail info@dagenzondervlees.be.

Hoe zet ik onze DZV-actie in de kijker op jullie sociale media?

Organiseer je iets leuks rond DZV en wil je dit aan de andere deelnemers laten zien? Post je bericht op ons Facebookpagina. Gebruik op Twitter #dagenzondervlees of #dzvof tag ons via @dzv2017. Op Instagram vind je ons onder @dagenzondervlees. Je kan ons taggen of onze hashtags gebruiken. De meest inspirerende acties van DZV-deelnemers zetten we ook op onze website in de kijker onder nieuws en tips!

VRAGEN OVER VOEDING EN GEZONDHEID

IS DIT GEZOND? 

Mensen vragen zich soms af of vegetarisch eten wel gezond is. Vlees, vis en gevogelte zijn immers leveranciers van eiwit, ijzer en B-vitamines. Maar vele vegetariërs blaken van gezondheid, wees gerust. Je kan deze voedingsstoffen namelijk ook in de vegetarische voeding terugvinden. Naast lekker véél groenten en fruit is het goed om voldoende van volgende producten te eten:

 • granen: brood, rijst, pasta, maïs, griesmeel, quinoa, gierst, haver, bulgur,…
 • peulvruchten: erwten, kikkererwten, bonen (witte bonen, rode bonen, snijbonen, sperziebonen, flageolet bonen, …), linzen, soja(sap),…
 • noten: pindanoten, …
 • eventueel melkproducten en eieren (voor vitamine B-12, maar wees best matig met kaas, dat ook vrij milieubelastend is)
 • Vleesvervangers (tofu, seitan, tempé, quorn, vegetarische burgers etc.) bevatten veel van deze voedingsstoffen maar zijn niet strikt noodzakelijk voor een evenwichtige voeding.

Een vleesrijk dieet verhoogt bovendien je kansen op overgewicht, cholesterolproblemen, suikerziekte en hartkwalen. 

Je kan eventuele vragen over vegetarische voeding sturen naar een diëtiste, zie Contact-pagina

INSPIRATIE?

Je vindt op onze site en in ons nieuwe DZV-boek heel wat inspiratie en recepten! Mocht je ons vorige boek gemist hebben, dat vind je hier.